Waardebepaling

WAARDEBEPALING IS BASIS VOOR EEN BOD

Ben je van plan een bod uit te brengen op een huis of appartement? Dan is het belangrijk om te weten of de vraagprijs reëel is. Met een waardebepaling weet je wat het huis op dat moment waard is en is de basis gelegd voor het bod.

Een waardebepaling is een schatting van de waarde van een huis. Met een waardebepaling van het huis dat je op het oog hebt, weet je of de vraagprijs reëel is. Het bepaalt voor een groot deel de hoogte van je bod. De waardebepaling van het huis wordt gebaseerd op onder meer:

  • Bouwjaar
  • Type woning
  • Locatie
  • Perceel- en woonoppervlakte
  • Bouwkundige staat, afwerkingsniveau en energielabel
  • Verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt
  • Marktomstandigheden (zoals het aantal huizen dat te koop staat en hoe gewild het huis of een bepaalde wijk is)

Deze factoren bepalen mede of het huis na een aantal jaar weer goed te verkopen is, wat de woningwaarde beïnvloedt.

VERSCHIL TUSSEN EEN WAARDEBEPALING VAN EEN HUIS EN EEN TAXATIE

Zowel een waardebepaling van een huis als een taxatie vertellen je meer over de woningwaarde. Toch verschillen ze van elkaar. Zo is een taxatierapport uitgebreider dan een waardebepaling.

Is je bod geaccepteerd en ga je een hypotheek aanvragen? Dan heb je een officieel, goedgekeurd ('gevalideerd') taxatierapport nodig. Ook als je al een waardebepaling van het huis hebt laten doen. Een waardebepaling is dan ook niet verplicht, maar vormt een goede basis voor het bepalen van de hoogte van je bod.

Met een waardebepaling van Aankoopmakelaar Eindhoven heb je goed zicht op de verwachte taxatiewaarde in het taxatierapport. En dat is belangrijk, want je kunt bij een hypotheekverstrekker tot maximaal 100% van de ‘marktwaarde’ van de woning financieren. Komt een taxateur uit op een lagere woningwaarde dan het bedrag dat jij hebt geboden? Dan moet je het verschil zelf bijbetalen.

WAARDEBEPALING VAN EEN HUIS BIJ AANKOOPMAKELAAR EINDHOVEN

1. Bezichtiging

Bij Aankoopmakelaar Eindhoven gaan we samen naar de bezichtiging. Wat we hier zien is de basis voor de waardebepaling en het koopadvies dat jij van me krijgt.

2. Databronnen

Ook maak ik gebruik van verschillende bronnen met de meest actuele data. Denk hierbij aan eerdere transactiegegevens van het huis en van vergelijkbare woningen in de omgeving. Je ontvangt hiervan een uitgebreid rapport. Samen met aanvullende modelmatige waardebepalingen kom ik tot een betrouwbare indicatie van de woningwaarde van het huis op dat moment (marktwaarde).

3. Kennis van de wijk en woningmarkt

Dit alles combineer ik met mijn kennis over de wijk en woningmarkt in (regio) Eindhoven. Zo weet je zeker dat je een onderbouwd advies krijgt en een prijs betaalt die past bij de woning, marktomstandigheden en courantheid.

4. Advies over ontbindende voorwaarden

Behalve een waardebepaling van het huis, ontvang je ook advies over eventuele ontbindende voorwaarden. Denk aan een voorbehoud van financiering of bouwkundige keuring.

Bekijk mijn tarieven

WAT GEBEURT ER NA DE WAARDEBEPALING VAN HET HUIS?

Hebben we op basis van de waardebepaling van het huis samen overleg gehad over de hoogte van het bod? En welke (ontbindende) voorwaarden we daaraan verbinden? Dan breng ik in een volgende stap het bod voor je uit en onderhandel ik behalve over de koopsom over de datum van overdracht, ontbindende voorwaarden zoals een voorbehoud financiering, bouwkundige inspectie en roerende zaken die al dan niet meegaan of overgenomen kunnen worden.

Meer weten over hoe het werkt als we samen op zoek gaan naar een huis?

Een huis kopen met Aankoopmakelaar Eindhoven in 5 stappen

Kennis
maken?

Laat het ons weten

Bel mij terug

We bellen je zo snel mogelijk terug