Verschil aankoopmakelaar verkoopmakelaar

Verschil aankoopmakelaar-verkoopmakelaar

Een aankoopmakelaar is een professional die namens een koper optreedt bij het kopen van een woning, terwijl een verkoopmakelaar namens de verkoper optreedt bij het verkopen van een woning.

De rol van een aankoopmakelaar is om te helpen bij het zoeken naar een geschikte woning voor de koper, om te onderhandelen over de aankoopprijs en om de aankoop te begeleiden. Een verkoopmakelaar daarentegen is verantwoordelijk voor het bepalen van de verkoopprijs van een woning, het verkopen van de woning en het begeleiden van de verkoop.

Sommige makelaars kunnen zowel aankoop- als verkoopmakelaar zijn en beide rollen vervullen, afhankelijk van wie ze vertegenwoordigen. Het is belangrijk om te onthouden dat makelaars werken voor hun cliënten en niet voor de andere partij in de transactie. Als jij van plan bent om een woning te kopen of te verkopen, is het aan te raden om een makelaar in te schakelen om jou te helpen bij het proces.

Onderzoekplicht

De koper heeft een onderzoeksplicht. Dat betekent dat jij moet onderzoeken wat je koopt. Als het gaat om het kopen van een huis, appartement of welk onroerend goed dan ook, jij als koper onderzoek moet doen naar bepaalde aspecten van het object. 

  • Juridische aspecten
  • Bouwtechnische aspecten
  • Beperking op het gebruik van de onroerende zaak
  • Maar ook praktische zaken als: energieverbruik, zakelijke lasten