Eindinspectie

Eindinspectie

De eindinspectie is een belangrijk moment. Omdat er vaak veel tijd zit tussen het tekenen van de koopakte en de feitelijke (sleutel)overdracht, is het belangrijk voor koper om na te gaan of het huis in dezelfde staat wordt overgedragen als op het moment dat de koop werd gesloten.

Art. 6 koopakte

De nvm koopakte vermeld in artikel 6: "Koper heeft het recht om direct voorafgaand aan het passeren van de akte van levering de onroerende zaak van binnen en van buiten te inspecteren."  

De aankoop makelaar is daarbij aanwezig. De verkopend makelaar maakt een rapportje op, waaronder partijen een handtekening zetten. Als er problemen zijn worden die op het formulier vermeld. De centrale verwarming wordt aangezet, het warme water wordt getest, de wc's worden doorgetrokken en er wordt gekeken of alle meubels en zaken die niet achterblijven zijn verwijderd. Ook de meterstanden worden genoteerd. Van de meters worden foto's gemaakt en die worden opgenomen in het inspectierapport. Die wordt per mail verstuurd, ook naar de notaris.

Lijst van zaken

De lijst van zaken, die onderdeel uitmaakt van de koopakte, is ook een leidraad voor de eindinspectie. Blijven gordijnen achter, lampen, planken, kasten etc? Dit zou in principe vermeld moeten zijn op de lijst van zaken. Zo ontstaan er geen misverstanden. Soms maken koper en verkoper onderling nog afspraken. Die hoeven niet op de lijst te staan.

Kennis
maken?

Laat het ons weten

Bel mij terug

We bellen je zo snel mogelijk terug