Bieden op huis

Hoe werkt bieden op een huis?

Je hebt een woning bezichtigd en wil graag bieden op het huis. Met een sterk bod maak je een goede kans de woning te bemachtigen. Maar hoe werkt bieden? Wat staat er in een goed bod? En hoe bepaal je de hoogte van het bod? Aankoopmakelaar Eindhoven helpt jou met bieden. 

Bieden op een huis kan op verschillende manieren. De verkoper bepaalt samen met de verkoopmakelaar de biedingsstrategie. Dat is bijna altijd één van deze twee:

 • Bod bij inschrijving

De vraag naar nieuwe woningen is op dit moment enorm. Daarom kiezen veel verkopers nu voor bieden op inschrijving. Als je geïnteresseerd bent, kun je vóór een bepaalde dag en tijd bieden op het huis. Dit bod is meteen het eindbod. Meestal wint de hoogste bieder. Toch nemen verkopers ook de bijbehorende voorwaarden mee in hun keuze. Denk aan een voorbehoud van financiering. De kans is groot dat verkopers direct akkoord gaan met het bod zonder een tegenbod te doen of met je te onderhandelen over de voorwaarden.

 • Open onderhandeling

Bij deze biedingsvorm is er (meer) tijd en ruimte om te onderhandelen over de prijs en voorwaarden. Er is geen deadline waarop het bod binnen moet zijn. Geïnteresseerden kunnen een openingsbod doen, waar de verkoper op kan reageren. De verkoper mag maar met één geïnteresseerde koper tegelijk onderhandelen. Pas als de verkoper op je bod reageert met een tegenvoorstel ben je in onderhandeling. Jullie reageren op elkaar totdat je het samen eens bent over de hoogte van het bod en over de voorwaarden.

Hoe moet je bieden op een huis?

Bieden op een huis doe je altijd schriftelijk. Zo voorkom je misverstanden. Bij het uitbrengen van je bod vermeld je o.a.:
 • De hoogte van het bod (de koopsom)
 • Eventuele ontbindende voorwaarden, zoals een voorbehoud van financiering of bouwkundige keuring
 • Datum van overdracht
 • Afspraken over roerende zaken (wat blijft achter, wat gaat mee met de verkopers en wat wil je overnemen)

Het formuleren van het bod moet zorgvuldig gebeuren. Als jouw aankoopmakelaar doe ik dat voor je, op basis van mijn eerdere advies over de hoogte van de koopsom en het al dan niet opnemen van ontbindende voorwaarden. Met een aankoopmakelaar laat je zien dat je serieus bent, wat je kans op het huis vergroot.

Hoeveel moet je bieden?

Het moeilijkste aan het bieden op een huis, is te bepalen hoeveel je gaat bieden. De hoogte van het bod hangt onder meer af van:

 • Budget
 • Zorg dat je al voordat je gaat bieden op een huis weet hoeveel je maximaal kunt lenen en hoeveel je maximaal wil betalen aan hypotheek elke maand. Maak vrijblijvend afspraak voor hypotheekadvies

  Let op: je kunt maximaal 100% van de woningwaarde van de bank lenen voor je hypotheek. Wil je een bod uitbrengen dat hoger is dan de woningwaarde, moet je het verschil met eigen geld betalen. Hou ook rekening met hogere maandlasten.
 • Woningwaarde
 • Met mijn eerdere waardebepaling weet je wat de woning op dat moment waard is.
 • Hoe lang het huis in de verkoop staat en het aantal geïnteresseerden
 • Staat de woning al een tijdje in de verkoop? Dan lijkt het erop dat de interesse tegenvalt. De hoofdprijs bieden zal dan niet nodig zijn. Zijn er juist veel geïnteresseerden? Dan zul je met een sterk bod voor de dag moeten komen. Laat je bod overigens niet leiden door verkoopmakelaars die de druk proberen op te voeren.
 • Overdrachtsdatum
 • Is de datum van overdracht pas over een flink aantal maanden? Dan moet je lang wachten tot je de sleutels van je nieuwe huis krijgt. Je kunt dan een wat lager bod uitbrengen. Willen de verkopers juist snel van het huis af? Ook dan zullen ze eerder genoegen nemen met een wat lager bod.

Wat gebeurt er na het bieden?

Accepteert de verkoper jouw bod en voorwaarden? Dan wordt het huis na overdracht bij de notaris officieel van jou. Toch kan dat nog even duren. Daarom tekenen jullie eerst een voorlopige koopakte. Als jouw aankoopmakelaar controleer ik deze voor je en leg ik je uit wat er precies in staat en wat het betekent voordat jij je handtekening zet. Wel zo fijn als je financiële en juridische verplichtingen aangaat.

Meer weten over hoe het werkt als wij samen op zoek gaan naar een huis? Maak vrijblijvend een afspraak.

Een huis kopen met Aankoopmakelaar Eindhoven in 5 stappen

Kennis
maken?

Laat het ons weten

Bel mij terug

We bellen je zo snel mogelijk terug